Élet a kutyáddal

Nyomtatás
Gondoskodás

Hogyan ügyeljünk a kutyánk egészségére?

A gondoskodás elsősorban a mindennapi séta biztosítása kutyánk számára. A rendszeresség nem csak megfelelő higiéniát biztosít, hanem segít abban is, hogy észrevegyük azokat a jeleket a kutyusunk viselkedésében, melyek betegségekre utalhatnak.

Séták

A nélkülözhetetlen séta

A séta az első a listán, amit biztosítanunk kell kedvencünk számára. Társasági állatként igenis szüksége van arra, hogy más élőlényekkel találkozzon, és, hogy ismerkedjen környezetével. Függetlenül attól, hogy apartmanban, vagy emeleti lakásban lakik, egy 5 perces egészségügyi séta minden reggel, illetve este nem elegendő a kutya számára, még akkor sem, ha napközben kertben szaladgálhat. Napi egy óra sétáltatás biztosítja számára azt a teret, melyre szüksége van; levezetheti fölös energiáit. A legideálisabb megoldás az, ha el tudjuk vinni úgy sétálni, hogy nincs szükség pórázra, azaz megszabadítjuk a korlátoktól. Hétvégente egy hosszú, két órás séta a közeli parkban, vagy erdőben kiszakítja kedvencünk a szürke mindennapokból. A sportos kutyáknak, mint például a border collieknak szükségük van egy bizonyos mértékű napi mozgásra. Ha ezt biztosítjuk számára, fejlődése jelentősen javul.

Egy jól képzett kutya képes pórázzal sétálni, és ha megszabadítjuk a póráztól, akkor is visszajön hozzánk, ha erre felszólítjuk. Ha a Te kutyád nem hallgat a felszólításra, célszerű felkeresni egy kutyakiképző iskolát, hogy megtanulhassa az alapokat.

A séták után

Sétákat követően a kutyát alaposan át kell vizsgálnunk. Nyáridőben fontos ellenőriznünk, hogy a kutya tappancsait nem sértette-e fel valamilyen éles tárgy (tüskék vagy üvegdarab). Nézzük meg, nem szorult e kalászka a hajlatokba vagy a fülekbe. A fűben, növényeken elő kalaszkának apró szigony formája van, amellyel könnyedén belefúródik bármilyen elő szövetbe, és súlyos sebeket okozhat. Téli séták során az utakon szétszórt erősen maró hatású só miatt sokkal nagyobb a talp sérülésének veszélye. Amint hazaértünk, langyos vízzel öblítsük le a kutya lábát.

A fül a kalászka kedvenc búvóhelye. Ha a kalászka bejut a fülekbe, óvatosan, csipesszel távolítsuk el a fülnyílásból. Ez a művelet gyakran fájdalmas lehet, ebben az esetben érdemes állatorvoshoz fordulni. Tavasszal ajánlatos leborotválni a fülek belső felületét, így a kalászka nehezebben jut be a hallójáratba.

Az érintett területeken ellenőrizzük, hogy nincs e a kutyában kullancs, vagy bármilyen parazita, mivel ezek súlyos betegségeket (pl piroplasmosis) okozhatnak. Nyáron, ha a kutya szereti a fürdést, séta után mindenképpen mossuk meg a szőrét. Akár tengerben, akar folyóban fürdik, a rátapadó szemcsék irritációt okozhatnak.

Napi ápolás

Az orr

A kutya orra mindig nedves és tiszta. Előfordulhat, hogy alvás során kiszárad, ekkor azonban ébredés után ismét benedvesedik. Ha tartós kiszáradást, berepedést vagy bármilyen jelentős eltérést észlelünk, a kutyát azonnal állatorvoshoz kell vinni.

A szájüreg

A kutya fajtájától függetlenül nagyon fontos, hogy az állkapcsok relatíve jól zárjanak és tiszták legyenek. Mindig ellenőrizzük a szájüreget! A fogaknak fehérnek kell lenniük, minimális fogkővel, az íny rózsaszín; bármilyen piros elváltozás gyulladásra utaló jel lehet, mely étvágytalanságot okoz.

Annak ellenére, hogy a kutyák nem szeretnek együttműködni velünk, ha a szájüregüket akarjunk megvizsgálni, a fogmosás elvégzése nagyon fontos, és hetente többször ajánlott, már csak a rossz szájszag elkerülése végett is. A legegyszerűbb az, ha speciálisan a kutyák számára kifejlesztett fogkefét és fogkrémet használunk. Emellett adhatunk neki fogtisztító táplálékkiegészítőt - speciális "rudacska"-, ami egyedi összetételének köszönhetően lelassítja a fogkő képződését. A száraz Health Nutrition tápok úgy lettek kifejlesztve, hogy hozzájáruljanak a szájhigiénia fenntartásához, legfőképpen kistestű kutyák esetében, akik kis állkapcsuk és fogacskáik miatt még inkább ki vannak téve az effajta veszélyeknek.

A szemek

A szemek nedvesek és csillognak. Ha szem belső zugában bármiféle lerakódás található, azt azonnal el kell távolítani. Ennek legegyszerűbb módja a szemcsepp használata. Emeljük meg a kutya fejét, nyissuk fel a felső szemhéját, és cseppentsünk bele párat. A kifolyó folyadékot itassuk fel. Mindig ellenőrizzük a folyadék szavatossági idejét!

A fülek

Két típusú fület különböztetünk meg: lelógó és felálló. A lelógó füleket gyakrabban kell ellenőrizni, mivel az elzárja a hallójáratot a külvilágtól, így nem biztosított a fülek megfelelő szellőzése. A fültisztítást rendszeresen el kell végezni; lelógó fülek esetében heti 1-2 alkalommal, felálló füleknél pedig kéthetente. A tisztításhoz speciálisan kutyáknak fejlesztett eszközt használjunk. Mivel a kutya hallójárata L-alakú, ezért nem kell félnünk, hogy megsértjük a dobhártyáját. A tisztítás után fél percig még masszírozzunk kedvencünk fülét, majd egy vattapamaccsal törölgessük szárazra, úgy, hogy a pamacs nehogy a hallójáratban szoruljon. A lelógó fülek esetében ajánlott a fül belső felületét tavasszal leborotválni, hogy ne ragadjon bele kalászka.

A karmok

A kutyáknak két típusú karmot különböztetünk meg: a farkaskarmokat és a normál karmokat. A kutya folyamatos növekedése és aktív életvitele "koptatja" a karmait. Ellenkező esetben (amikor a kutya karma kopog séta közben) karomvágóval le kell vágni. Mindig figyeljünk arra, hogy ne vágjunk bele a karom rózsaszín részébe (tiszta karmoknál látszik ez a határ)! Ugyanezt a technikát alkalmazzuk a farkaskarmoknál is. Ezeket gyakran szőr fedi, ezért nem szabad róluk megfeledkezni, mert a karomm benőhet, ami fájdalmat okoz kedvencünknek.

Oltások és féregtelenítés

Oltások

A kutyák számára több oltás is előnyös lehet, habár nincs feltétlenül szükségük mindegyikre. Az állatorvos dönti el, hogy pontosan mely oltás kötelező, miután feltérképezte kutyánk immunrendszerét. Bármely betegség ellen is adjuk be az oltást, ne felejtsük el, hogy az csak egy bizonyos időszakra nyújt védelmet kedvencünk számára. Az első oltás után a kutyát élete végéig rendszeresen be kell oltatni, ezért mindig egyeztessünk időpontot az állatorvosunkkal!

Külső és belső paraziták elleni szerek

A bolhák és tetvek gyakran okoznak visszatérő megbetegedéseket, főleg a tavaszi időszakban. Többféle ellenszer is fellelhető a piacon különböző spray-k, nyakörvek formájában, melyek használatával megelőzhetjük a paraziták által kiváltott káros hatások kialakulását, mely nem csak a kutyánk, de a mi saját egészségünkre is veszélyt jelenthet. A féregtelenítés menetét és gyakoriságát az állatorvos határozza meg, mivel a termék kiválasztása függ kutyusunk életkorától, méretétől és életvitelétől is.

A szőrzet ápolása

Fürdetés

A fürdetés gyakorisága a szőrzettől függ: a nagyon rövid szőrzetet csak akkor kell mosni, amikor piszkos, a rövid szőrzetet általánosan kétszer egy évben, míg a hosszú szőrzetet körülbelül havonta háromszor ajánlatos megmosni. A kistestű kutyákat vagy mosdótálban, vagy fürdőkádban fürdessük, a kölyökkutyákat és a nagyobb testű kutyákat pedig vagy fürdőkádban, vagy a szabadban, ha a hőmérséklet engedi. Egy gumialátéttel megelőzhetjük a kutya elcsúszását a kádban. Ügyeljünk arra, hogy állatorvosi sampont használjunk, mivel kedvencünk bőrének pH értéke különbözik a sajátunktól! A fürdetés előtt ajánlatos a szőrzetet átfésülni, hogy elkerüljük a szőrzet csomósodását. Miután bevizeztük a kutyus egész testét, dörzsöljük át alaposan samponnal, de ügyeljünk a fej és a fül környékére. az öblítés mindig alapos legyen, melyet alapos szárítás kövessen.

Vedlés

A kutya bundájától függetlenül az állat szőrzete nő, elhal, és újranő. A szabadban élő kutyák évente kétszer vedlenek, tavasszal és ősszel, a fényviszonyok változásával párhuzamosan. A lakásban tartott kutyákra nem hatnak ilyen mértékben a fények, így ők az egész év folyamán hullatják szőrüket, 2 fontosabb időszak kiemelésével: tavasz és ősz. Ha megfelelően gondoskodunk kedvencünkről - rendszeresen fésüljük, fürdetjük -, akkor megőrizhető a bunda szépsége. Az ápolás mértékét és a szükséges felszereléseket a szőrzet fajtája határozza meg.

Speciális szőrzet esetén bátran kérd kutyakozmetikus segítségét!

Rövid szőrzet

Ha egy gumikefével a szőrszálak növekedésével ellentétes irányban átfésüljük a rövid szőrzetet a korpát és az elhalt szőrszálakat könnyedén eltávolíthatjuk. Ezután egy sörtekefével a szőrzet növekedési irányával megegyező irányban fésüljük át a bundát. Utolsó lépésként pedig egy szarvasbőrrel tegyük még fényesebbé a szőrzetet.

Rövid és erős szőrzet

A bunda sűrűsége miatt a kutyát minden második nap meg kell fésülni. Egy kártoló kefével történő ellentétes irányú átfésülés során könnyedén eltávolíthatóak az elhalt hámsejtek, illetve szőrszálak, és megritkítható az aljszőrzet is. Ezután egy sörtekefe segítségével megtisztíthatjuk a bundát a felszínre került szőrszálaktól. Egy nagyfogú fésűvel a farkat, illetve a lábakat fésülhetjük át. Az erős szőrzettel rendelkező kutyák esetében, mint például a west highland white terrier, feltétlen szükséges a szőrzetet megritkítani évi 4-5 alkalommal. Ezáltal eltávolíthatjuk az elhalt, benőtt szőrszálakat. (Ez az eltávolítás nem fájdalmas, ha szakszerűen, a szőrszál növekedésével azonos irányban történik.

Hosszú szőrzet

A hosszú szőrzet napi ápolást - bogozás, fésülés - igényel. Az afgán agarak esetében például ez az ápolás akár egy órát is igénybe vehet. A fésülést mindig a szőrzet növekedési irányával azonos irányba végezzük, így kibogozhatjuk a szőrzetet és az elhullt aljszőrzettől is megszabadulunk. Óvatosan kell fésülni a kutyát, hogy nehogy megsértsük a bőrét. A selymes szőrzetű kutyák esetében ( yorkshire terrier, afgán agár) sörtekefét használjunk, így a bunda még ragyogóbbá válik. Sűrű aljszőrzettel rendelkező kutyáknál (hosszúszőrű collie) használjunk fém fésűt, mely eltávolítja a szennyeződéseket. A kutya térdhajlatában található szőrzetet nagyfogú fésűvel tudjuk a legkönnyebben kibogozni. Egy olló segítségével lenyírhatjuk a bundát, és eltávolíthatjuk azokat a szálakat, melyek legtöbbször gubancolódnak, és szennyeződéseket okoznak.

  • facebook