Élet a kutyáddal

Nyomtatás
Súlykontroll

Hogyan tartsuk formában a kutyánkat?

A túlsúly kialakulása leggyakrabban a túlzott táplálékbevitelre vagy a nem megfelelő táplálásra vezethető vissza. A túlsúly kialakulása elhízáshoz vezethet, ami már betegségnek számít. A speciális táplálás azonban hatékonyan hozzájárulhat az ideális testsúly eléréséhez/megőrzéséhez.

A legtöbb esetben a túlsúly a kutya igényein túlmutató táplálékbevitel és a mozgáshiány eredménye. Bizonyos fajták (például a cockerek, a labrador retrieverek vagy a collie-k) genetikailag hajlamosabbak erre. A túlsúly a növekedési időszakban biztosított eledelből származik: a túltáplált kistestű kölyökkutya túl sok zsírsejtet termel, melyek kis léggömbök módjára csak felnőttkorban telnek meg. Túlsúly tekintetében pedig az is nagyon jelentős kockázati faktort jelent, ha kedvencünk mohóságát édességekkel, sütikkel elégítjük ki.

Ha a kutya túl sokat eszik

Ha a kutyáról azt állítják, hogy bulimiás, az kapcsolatban lehet a kutya rendszertelen táplálásával. Ha a kutyák versengenek az ételért az kapcsolatban lehet a neurohormonok egyensúlyának felborulásával, az unalmas életvitellel, a nem megfelelő energiatartalmú táplálékbevitellel vagy valamilyen emésztési problémával. Az állat testsúlyának változása és viselkedésének precíz megfigyelése lehetővé teszi, hogy a gazdi segítségével az állatorvos felállíthassa a pontos diagnózist.

Alacsony energiatartalmú tápok

A kutya napi ételadagjának csökkentése problémát jelenthet, mert a kutya nem fogadja el egykönnyen az effajta korlátozásokat. Ha úgy próbáljuk „lefogyasztani” a kutyust, hogy csökkentjük napi ételadagját, fennáll a veszélye, hogy kevés lesz számára a napi tápanyagbevitel. Az ilyen helyzetekhez kifejlesztett speciális táp ezért az alapvető tápértékek koncentrálásával biztosítja a szükséges mennyiséget, de úgy, hogy eközben kevesebb kalóriát juttat a szervezetbe. Az ízletes falatokat a kutyus szívesen fogyasztja, a speciális falatkák összetétele miatt pedig csillapodik a két étkezés között jelentkező éhségérzet. A Light Health Nutrition táp hatékony segítség a túlsúlyra hajlamos alacsony aktivitású, ill. ivartalanított kutyusok számára.

Fontos a józanság

Ha a túlsúlyra hajlamos kutya light kutyatápot fogyaszt, szokásai megváltoznak. A hosszú séta lehetőséget ad arra, hogy a kutyus levezesse az energiáit. A kutya és a gazdája között játék során olyan interakció alakul ki, amely különösen sokat jelenthet a kisállat számára. Jutalomfalatokat azonban csak akkor adjunk, ha a napi mennyiségbe bele van kalkulálva az effajta energiabevitel.

Az elhízáshoz vezető út

Az állat számára egy-két kiló súlyfölösleg is kétségtelenül káros, és nagyon gyorsan elhízáshoz vezethet, ami már önmagában is betegség. Kifejezetten komolyan kell venni, mert – többek között – nagyon súlyos ízületi megbetegedésekhez (pl. ízületi kopás, ínszalag szakadás), keringési-légzési zavarokhoz vezethet, csökkentheti a szaporodóképességet és komoly bőrproblémákat okozhat. Mindent összevetve: a túlsúly csökkenti kutyusunk várható élettartamát.
Ha az állatorvos felállította a diagnózist, és a probléma súlyosságát megállapította, a súlycsökkentő terápia sikeressége lényegében a gazdi tudatosságától függ, és az elszántságtól, hogy kövessék az előírt speciális étrendet. Akár több hónapba is beletelhet, amíg kutyánk megszabadul a fölös kilóktól, ezért érdemesebb követni a „jobb megelőzni, mint kezelni” elvét.

  • facebook