Home Kutya A kutya Élet a kutyáddal Testméret szerinti táplálás

Élet a kutyáddal

Nyomtatás
Testméret szerinti táplálás

Testméret szerinti egészséges táplálás

A súly- és méreteltérések alapján az állatok között a kutyafaj a legváltozatosabb, mely alaktani, fiziológiai, anyagcsere és viselkedési különbségeket is jelent. Mindez hatással van az egészségre és a táplálkozásra is. Így minél nagyobb a felnőtt kutya súlya, az egy kilogrammra eső energiaigény annál kisebb lesz. Ebből kifolyólag egy kistestű kutyának nagyobb energia- és zsírtartalmú ételt kell kapnia, mint egy közepes testűnek. A nagytestű kutyák  esetében az energiasűrűség növelése lehetővé teszi az étel mennyiségének csökkentését, ami megfelel korlátozott emésztési képességüknek. Az energiasűrűség növelése az étel fehérjével, ásványi anyagokkal és vitaminokkal való dúsítását jelenti. A száraztáp mind méretében, mind alakjában és keménységében meg kell, hogy feleljen a kutya állkapcsának, hogy könnyen és hiánytalanul a szájába tudja venni, és meg tudja rágni.

X-SMALL - Méretre kicsi, de mekkora egyéniség

A nagyon kis testméretű - vagyis kifejlett korukban 4kg-nál kisebb testsúlyú - rendkívül élénk és vonzerővel teli kutyák szinte kicsattannak az energiától. Jóllétük biztsításához nagyon fontos, hogy jól kiegyensúlyozott összetételű tápot fogyasszanak naponta háromszor, és az etetések közötti időben ne kapjanak jutalomfalatokat. Táplálásukat nem csak nagyon intenzív egészen 10 hónapos korukig tartó növekedésükhöz, de betegségre hajlamos szívűkhöz is adaptálni kell. A nagyon kis testméretű kutyák várható élettartama hosszabb mint a nagytestű kutyáké. Sok kistestű kutya akár 16 évig is élhet. E hosszú élet során természetesen alakulnak és fejlődnek élettani igényei és energiaszükséglete.

A Royal Canin Size Health Nutrition X-SMALL termékcsaládja egyedülálló egészséges táplálási megoldást nyújt a nagyon kistestű kutyák számára, mely nem csak méretüket de életkorukat és élettani szükségletüket is figyelembe veszi.

Megújult csomagolásban:

xsmall

MINI - Mini kutyák, nagy változatosság

A kedvenc állatként nagyon népszerű Mini (kistestű) kutyák jól viselik a lakásban való tartást és a kevés aktivitással járó életmódot még a városokban is, feltéve, hogy rendszeresen kiviszik őket sétálni. A kistestű kutyák növekedése legngayobbrészt az élet első 6 hónapjában zajlik le. Tízhónapos korukra e kutyák elérik születési súlyuk húszszorosát is. E gyors fejlődés időszakában immunitásuk is sérülékeny, ezért a kistestű kutyák egészségük megóvása érdekében speciális táplálást igényelnek. Kis testméretűk miatt sérülékenynek tűnnek, de csodálatra méltóan ellenállóak és hosszú élettartamúak. 

A Royal Canin Size Health Nutrition MINI termékcsaládja egyedülálló egészséges táplálási megoldást nyújt a kistestű kutyák számára, mely nemcsak méretüket de életkorukat és élettani szükségletüket is figyelembe veszi.

Megújult csomagolásban:

mini

MEDIUM - Erős jellem és mohó életvágy

A közepes testméretű kutyák híresek az energikusságukról, korábban elsősorban munkakutyákként tartották őket. Ma már gyakrabban tartják "tökéletes kedvenc állatként", mint munkakutyaként, ezért azok táplálkozási szükségletei is megváltoztak: kevésbé aktív életmód jellemzi őket, egyre gyakoribbedves tápjaink egy különleges filozófián alapulnak: Szeretnénk megfelelni a macska igényeinek és preferenciáinak, biztosítva mindazokat a tápanyagokat, melyekre a macska egészségének megőrzéséhez szükség van. A gyors növekedés miatt a kölyök energiaigénye mintegy kétszerese a felnőtt kutyáénak, a harmonikus növekedés biztosításához szabályozott kalcium- és foszforszintekre van szükség. 

A Royal Canin Size Health Nutrition MEDIUM termékcsaládja egyedülálló egészséges táplálási megoldást nyújt a közepes testű kutyák számára, mely nemcsak méretüket de életkorukat és élettani szükségletüket is figyelembe veszi.

Megújult csomagolásban:

medium

MAXI - Nagytestű kutyák, páratlan tulajdonságok 

Erőteljes, odaadó, nagyon vonzó, edzett és szívós... a nagytestű kutyák imádnak a szabadban tartózkodni, és tökéletes munka- vagy sporttársi kapcsolatban dolgoznak együtt gazdájukkal. A nagytestű kutyák különösen hajlamosak az emésztési zavarokra. Emésztőcsatornájuk arányaiban sokkal kisebb, mint egy kistestű kutyáé. A vékonybél fokozott áteresztő képessége, a csökkent nátriumfelszívó képesség és a béltartalom vastagbélben való hosszabb tartózkodása miatti fokozott erjedés híg, lágy és kellemetlen szagú bélsarat eredményezhet. A jó minőségű, kitűnően emészthető táp etetése fokozza az emésztőszervi toleranciát. A nagytestű kutyák rengeteg energiát használnak fel. A nagy testtömeggel párosuló élénk vérmérséklet miatt a nagytestű kutyák ízületei fokozott igénybevételnek vannak kitéve. Csontozatuk és ízületük támogatása érdekében e kutyákkal már nagyon fiatal kortól egy speciálisan adaptált tápot kell etetni.

A Royal Canin Size Health Nutrition MAXI termékcsaládja egyedülálló egészséges táplálási megoldást nyújt a nagytestű kutyák számára, mely nemcsak méretüket de életkorukat és élettani szükségletüket is figyelembe veszi.

Megújult csomagolásban:

maxi

GIANT - Az óriások eredete az idők ködébe vész...

Az ír agár néven is ismert ír farkaskutya, melyet először időszámításunk eltt 2500 és 1500 között írtak le Írországban, esetenként elérheti az 1 méteres marmagasságot is, és így a világ legnagyobb kutyája. Bátorsága és kivételesen nagy ereje miatt farkas-, jávorszarvas-, sőt medvevadászatokra is igénybe vették. Dicsőséges őseinek ábrázolásain az óriási testű kutyát egyedülálló termet, erő és elegancia jellemzi. Csendes, szeretetteljes társ, aki páratlanul hű gazdájához. Élete első 8 hónapjában az óriás testméretű fajtákba tartozó kölyökkutya növekedése nagyon gyors, a kölyök már 5 hónapos korára eléri felnőttkori testsúlya 50%-át, 8 hónapos korra pedig a csontozata a kifejlett méret 80–90%-ának felel meg. Körülbelül 8 hónapos korára a kölyök eléri felnőttkori méretét, és ebben az időben csontjai és ízületei már csaknem teljes mértékben kifejlettek. Ekkor új, az előzőnél jóval lassúbb növekedési szakasz kezdődik, melynek során elsősorban az izmok fejlődnek. E második növekedési szakasz – fajtától függően – 18 vagy 24 hónapos korig tart. Az óriás testméretű kutyák várható élettartama 7 és 9 év között van. Ez magyarázza, hogy ezeken a kutyákon miért láthatók már olyan korán az öregedés jelei. Emiatt nagyon fontos, hogy ezek a kutyák már a felnőttkor elérésétől kezdve egy antioxidánsokkal kiegészített tápot kapjanak, hogy vitalitásuk az öregedés megkezdődése után is megmaradjon.

A Royal Canin Size Health Nutrition GIANT termékcsaládja egyedülálló egészséges táplálási megoldást nyújt az óriástestű kutyák számára, mely nemcsak méretüket de életkorukat és élettani szükségletüket is figyelembe veszi.

Megújult csomagolásban:

giant
  • facebook