Home Rólunk A ROYAL CANIN® Ne ajándékozz háziállatot, tervezd meg az állattartást

A ROYAL CANIN®

Nyomtatás
Ne ajándékozz háziállatot, tervezd meg az állattartást

Van kutya vagy macska az idei ajándéklistáján? Tudja meg, hogy a háziállatok miért többek egyszerű ajándéknál – és hogy mekkora különbséget jelent, ha gondosan megtervezzük, mielőtt befogadnánk egyet

Elérkezett az időszak, hogy megkezdjük az ünnepi bevásárlást, és hogy a listánkon mindenki tökéletes ajándékot kapjon. Legyen az a legújabb technológiai kütyü vagy a legnépszerűbb játék, keressük őket a boltokban és online is – elkezdődött a vadászat az ajándékért, ami a legnagyobb örömet fogja okozni ebben az idei évben.

 

De van egy tétel, amit sosem fogunk megtalálni az ajándékötlet-gyűjteményekben. És okkal: egy háziállat sokkal több, mint egy egyszerű ajándék.

 

Sok állatszakértő – az állatorvosoktól az állatviselkedés-kutatókig – azt tanácsolja, hogy gondoljuk át a háziállatok ajándékozását. Egy játéktól, kütyütől, ruhadarabtól vagy ékszertől eltérően a háziállat egy olyan ajándék, amely az állat egész életére szól: nem csak egy szezonra szóló ajándék. Ne ajándékozzunk háziállatot; tervezzük meg az állattartást.

 

A társadalmilag felelős állattartás a következő dolgok megfontolásával kezdődik:

 1.       Találjuk meg a megfelelő típust: Minden kutya (és macska) más, ezért fontos átgondolni, melyik fajta lesz a legmegfelelőbb. Gondoljunk az energiaszintre, az állat vérmérsékletére, a méretére, és arra, hogy milyen ápolást igényel. Miközben például minden kutyának szüksége van a szellemi kihívásokra, a mozgásra és a játékra, egyes fajtáknak nagyobb térre van szükségük, mint másoknak.

 2.       Az első az állat: „A kutyáknak és a macskáknak rengeteg jótékony fizikai és szellemi hatása van a fiatalok, a kevésbé fiatalok, és a köztük levő összes korosztály számára” - mondja Dr. Kersti Seksel, egy ausztrál vezető állatorvos és állatviselkedés szakértő. „De sokan alábecsülik, valójában mennyi időre és erőfeszítésre van szükség, hogy megfelelően gondoskodjunk egy háziállatról. Sajnos ez azt eredményezi, hogy sok állatot adnak be menhelyre viselkedési problémák vagy amiatt, hogy rájönnek, az állat nem beilleszthető a gazdi életvitelébe. Ezért is annyira fontos, hogy mindenki megértse, mekkora felelősséggel jár egy háziállatról egész életében gondoskodni.” Ahhoz, hogy kihozzuk a legjobbat magunkból és a háziállatból, el kell köteleződnünk arra, hogy rengeteg időt és figyelmet fordítunk rá – ami nem mindig lesz kényelmes számunkra.

 3.       Részesítsük meleg fogadtatásban: A karácsonyi időszak rendkívül mozgalmas, sok baráttal, rokonnal, és ünnepléssel. Talán nem lesz elég időnk arra, hogy segítsünk a háziállatnak megszoknia új környezetét ezekben a nagyon fontos első napokban és hetekben, ezért is lehet jobb minden érintett fél (a háziállatok és a gazdik) számára, ha várunk az ünnepek utánig.

 4.       Vonjunk be mindenkit: Ne vigyünk haza úgy háziállatot, hogy valaki nem számít rá. Vonjunk be mindenkit a döntésbe, aki együtt fog élni a kutyával vagy a macskával, hogy megtaláljuk a megfelelő állatot. Ugyanez igaz arra, amikor eldöntjük, ki fog gondoskodni az állatról. TIPP: Készítsünk egy táblázatot az állattal kapcsolatos teendőkről és a napirendjéről, és osszuk ki, hogy ki a felelős az egyes feladatokért. Döntsük el, ki lesz az, aki elsősorban foglalkozik az állattal, és hogy elég idős-e ahhoz, hogy vállalja ezt a nagy felelősséget? Kinek a feladata az etetés, a napi séta vagy mozgás, az ápolás, az alomtakarítás, és az állatorvosi vizsgálatok? Mi történik, ha mi dolgozunk, vagy el kell utaznunk? Meg kell terveznünk, hogyan szolgáljuk ki a háziállat igényeit, még akkor is, ha nem mi leszünk azok, aki foglalkozik vele.

 5.       Készüljünk fel a váratlan eseményekre: Ez talán nem meglepetés: egy háziállat tartása sokba kerül, de bármelyik gazdi azt mondaná, hogy minden pénzt megér. Az alapvető felszerelés és a rendszeres ápolás jelentős összegeket tehet ki, és a szakértők azt javasolják, hogy a váratlan költségekre is készüljünk fel – a speciális étrendtől kezdve az állatbiztosításon át az esetleges egészségügyi problémákig.

 6.       Találjunk állatorvost: Mielőtt hazavinnénk egy új háziállatot, sok tenyésztő és menhely azt kéri, hogy jelöljünk ki egy állatorvost. Az állatorvos beadja a szükséges oltásokat, segít a megelőző gondoskodásban és elvégzi a rendszeres orvosi vizsgálatokat. Abban is tud segíteni, hogy kiválasszuk a fajtának, kornak, aktivitási szintnek és egészségügyi állapotnak megfelelő táplálékot.

 7.       Állítsunk össze egy kezdőkészletet: Egy háziállat indulókészlet nagyszerű lehet önnek, és bárki számára figyelmes ajándéknak bizonyul, akiről tudjuk, hogy új macskát vagy kutyát tervez befogadni. A következő dolgokat tegyük a csomagba: egy csomag prémium állateledel a háziállat fajtájának és egyedi igényeinek megfelelően; alapvető ápolási kellékek; egy nyakörv; egy póráz; egy biléta a gazdi és az állatorvos nevével és telefonszámával; és egy új határidőnapló, amelybe feljegyezhetjük a napirendet, a mérföldköveket, és a fontos dátumokat és telefonszámokat.

 

Nézze meg karácsonyi videónkat gyors figyelmeztetésül arra, hogy mindig gondolkodjunk másképp, hiszen minden háziállat egész életére keres otthont. 

#PlanForAPet 

  • facebook